دانـش نفـت:معـاون وزير نفت از تشكيل بازارچههاي مرزي براي فروش فرآوردههاي نفتي به مرز نشينان خبر داد وگفت: با اجراي اين سازوكار، قاچاق فرآوردههاي نفتي به كشورهاي همسايه كاهش مييابد.
عليرضا ضيغمي با اظهار اينكه مصوبه و مجوز براي عرضه سوخت به مرزنشينان صادر شده است گفت: با اجراي آزمايشي اين طرح در استان سيستان و بلوچستان و آسيبشناسي و كارشناسي لازم در آينده نزديك اين طرح اجرايي خواهد شد. ضيغمي در مورد قيمت عرضه انواع فرآوردههاي نفتي در بازارچههاي مرزي با اعلام ايــن كــه نـرخ عـرضـه فـرآوردههـاي نفتـي در بازارچههاي مرزي را نرخ سوخت در كشورهاي همسايه مشخص مي كند توضيح داد: با توجه به اين كه قيمت فرآوردهدر كشورهاي همسايه بيشتر از نرخ عرضه داخلي آن است. سياست فروش بر اين است كه قيمت فرآوردهها براي فروش در بازارچههاي مرزي كمتر از قيمت عرضه فرآورده در كشورهاي همجوار تعيين شود تا اين گونه براي عرضه جاذبه ايجاد شود. بـرايـن اسـاس قـيـمت سوخت عرضه شده به مرزنشينان ايران - تركيه با ايران - افغانستان متفاوت خواهد بود. معاون وزير نفت با بيان اينكه با شكل گيري بازارچههاي مرزي در شعاع 20 كيلومتري از مرز اشتغالزايي نيز صورت ميگيرد گفت:فرآوردههاي نفتي ميتواند از طريق افراد حقيقي و يا در قالب شركتهاي تـعـاونـي و مـرزنـشـيـنـان عـرضـه مـيشود البته استانداري و شركت پخش فرآوردههاي نفتي مـناطق مرزي بر عملكرد اين عرضهكنندگان نظارت خواهند كرد.
گازوئيل 85 درصد كشفيات قاچاق فرآوردههاي نفت
او با بيان اينكه قاچاق بنزين به دليل ريسك بالا بسيار كم است، گفت:قاچاق گازوييل بيشتر از بنزين است؛ چراكه اختلاف قيمت گازوئيل در ايران نسيت به كشورهاي همسايه بسيار زياد است؛ به طوري كه مـيـانـگـيـن تـفـاوت قيمت گازوئيل عرضه شده در كشورهاي همسايه ايران نسبت به نرخ عرضه داخلي براي هر ليتر حدود 2500 تومان است. ضيغمي با اعلام اين كه 85 درصد كشفيات قاچاق فرآوردههاي نفتي گازوئيل است، گفت: قيمت پايين و كيفيت بالاي اين فرآورده در ايران موجب شده است كه گازوئيل نسبت به ساير فرآوردهها جاذبه بيشتري براي قاچاق داشته باشد كه اميدواريم با اصلاح قيمت اين مشكل هم حل شــود. مـعــاون وزيـر نـفـت بـا بـيـان ايـنكـه قـاچـاق فـرآوردههـاي نفتـي در مـرحلـه اول اجـراي قانون هدفمندي يارانهها به خوبي كنترل شد، گفت: قرار بود گازوئيل در مرحله اول 350 تومان براي هر ليتر باشد اما به 150 تومان كاهش يافت و اكنون اين نرخ با توجه به دو سال گذشته و بالا رفتن قيمت اين فرآورده در كشورهاي همسايه بسيار پايين است؛ به طوري كه 150 تومان كنوني برابر با 16.5 تومان سابق است. اين در حالي است كه قيمت گازوئيل و بنزين در تركيه براي هر ليتر بيش از 2500 تومان است.
اصلاح قيمتها مانع قاچاق فرآوردههاي نفتي است
به گفته ضيغمي، قاچاق فرآوردههاي نفتي خارج از شبكه عرضه رسمي شركت ملي پالايش و پخش صورت ميگيرد كه عزم جدي سازمانهاي متولي و بخش هاي مختلف از جمله صنعت، كشاورزي، سازمانهاي قضايي و نيروي انتظامي را براي جلوگيري از اين پديده شوم را ميطلبد. معاون وزير نفت با بيان اينكه قاچاق فرآوردههاي نـفـتـي در مـرحـله اول اجراي قانون هدفمندي يارانهها به خوبي كنترل شد تاكيد كرد:اصلاح و واقـعــي كــردن قـيـمــتهــا مــانــع اصـلـي قـاچـاق فرآوردههاي نفتي خواهد بود. ضيغمي با اظهار اين كـه اجـراي طـرحهـاي نظارتي ويژه نظير طرح منطقهاي كردن عرضه گازوئيل به بخش حمل ونقل و اختصاص سوخت براساس كاركرد آنها ضـمــن جـلــوگـيــري از مـهــاجــرت غـيــر رسمـي كارتهاي هوشمند سوخت برخي خودروها به مناطق مرزي از انحراف فرآورده بخشهاي مركزي كشور به مناطق مرزي جلوگيري شده است گفت: با اجراي اين گونه طرحها مصرف گازوئيل در مناطق مرزي به سمت منطقي شدن پيش ميرود.
آمادگي براي تامين روزانه 150 ميليون ليتر سوخت مايع نيروگاه ها
در همين حال، معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي از پر شدن مخازن ذخيره سازي سوخت مايع خبر داد و گفت: آمادگي براي تامين روزانه 150 ميليون ليتر سـوخـت مـايـع مصـرف نيروگاه ها را داريم. عليرضا ضيغمي افزود: شركت ملي گاز ايران تامين كننده گاز و شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي نيز تامين سوخت مايع بخش نيروگاهي را به عهده دارند و ذخاير سوخت براي مصرف در زمستان ظرف روزهاي آتي به حد مطلوب مي رسد. وي افزود: با توجه به شرايط آب و هوايي، گاز و سوخت مايع به نيروگاه ها تحويل داده مي شود؛ به گونه اي كه همزمان با سرد شدن هوا و افزايش مصرف گاز در بخش خانگي، ميزان تحويل اين سوخت پاك به نيروگاه ها كاهش مي يابد و در مقابل سوخت مايع (نفت گاز و نفت كوره) به آنها تحويل داده مي شود. مديرعامل شركت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران گفت: اولويت تحويل گاز در زمستان، بخش خانگي است و به همين منظور با شركت ملي گاز و توانير براي تحويل سوخت به نيروگاه ها در زمستان هماهنگي لازم انجام شده است. وي ذخاير سوخت نيروگاه ها را مطلوب ارزيابي و تصريح كرد: ذخيره سازي سوخت در نيروگاه ها ادامه دارد و پيش بيني هاي لازم براي تحويل سوخت دوم به آنها نيز انجام شده است. ضيغمي در باره روند ذخيره سازي سوخت مايع در نيروگاه هاي كشور گفت: از ابتداي امسال تا كنون روزانه 35 تا 40 ميليون ليتر نفت كوره و 22 تا 23 ميليون ليتر نفت گاز به نيروگاه هاي كشور تحويل داده شده است كه بخشي از اين سوخت در اين واحدها مصرف و بخشي ديگر براي زمستان ذخيره سازي مي شود. وي سوخت مايع مورد نياز نيروگاه هاي كشور در فصل زمستان را روزانه 140 تا 150 ميليون ليتر اعلام و تصريح كرد: بر اساس برنامه ريزي انجام شده در چهار ماه آخر سال (آذر، دي، بهمن و اسفند)، بيشترين سوخت در نيروگاه ها مصرف مي شود كه اوج آن در ماه هاي دي و بهمن است؛ از اين رو آمادگي كامل براي تامين به موقع سوخت مايع نيروگاه ها ايجاد شده است. معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي گفت: هم اكنون بخشي از سوخت مايع ارسالي به نيروگاه ها در مخازن ذخيره سازي و براي مصرف در زمستان اختصاص مي يابد، ضمن آن كه عمليات ذخيره سازي سوخت در مخازن شركت ملي پخش انجام مي شود تا ذخاير مطمئنـي بـراي زمستـان داشتـه باشيم.ضيغمي تصريح كرد: ذخاير نفت گاز و نفت كوره نيروگاه ها در حال افزايش است و همزمان پروژه هاي مختلفي براي افزايش ظرفيت ذخيره سازي در نيروگاه ها اجرا مي شود.