۱۵ پیشنهاد برای حل کوتاهمدت معضل ناترازی گاز
بیش از ۶۰ کشور جهان زمستان سردتری از ایران دارند و از شبکه گازرسانی به خانهها نیز برخوردار نیستند، بیشتر این کشورها جزو کشورهای پیشرفته هستند. مردم این کشورها گرمای خانهها را از طریق برق یا هیزم و غیره تامین میکنند و در خانه و اداره لباس گرم میپوشند. مصرف بیرویه گاز در ایران عامل اصلی آلودگی هوا در ماههای سرد سال است.
مصرف روزانه ۶۰۰ هزار تن گاز در کشور منجر به نابودی روزانه ۲,۴ میلیون تن اکسیژن هوا و انتشار ۱.۶ میلیون تن گاز سمی co۲ عمدتا در شهرهای بزرگ میشود. میزان آلایندگی ناشی از سوختن گاز طبیعی در زمستان بیش از همه خودروهای بنزینی و گازوییلی است. کاهش مصرف گاز باید به خواست و فرهنگ عمومی تبدیل شود و همه نخبگان و رسانهها باید در جهت این هدف بزرگ ملی تلاش کنند.
به عقیده نگارنده با اجرایی کردن راهکارهای زیر میتوان ترمز مصرف بیرویه گاز را کشید:
۱- اطلاعرسانی به همه پرمصرفها در خصوص قطع گاز در صورت مصرف بیش از الگوی تعیین شده
۲- تشویق مردم به پوشیدن لباس گرم در خانه طی روزهای سرد زمستان
۳- تنظیم دمای خانه روی ۲۰ درجه
۴- الگوی مصرف اقیلمها بر اساس دمای ۲۰درجه اصلاح شود.
۵- قیمت گاز برای مصارف بیش از الگوی مصرف، پلکانی بر پایه قیمت گاز صادراتی افزایش یابد.
۶- مشترکینی که نسبت به میانگین مشابه در سالهای گذشته گاز کمتری مصرف کنند به میزان کاهش مصرف بر پایه گاز صادراتی به حساب طلبکاری آنها از دولت ثبت و شش ماه بعد تسویه شود. البته این قاعده مشمول شهر و استان نیز میشود یعنی چنانچه میانگین مصرف خانگی کاهش یابد و همچنین میانگین مصرف شهر یا منطقه یا استان کاهش یابند دولت متناسب با کاهش مصرف بودجه عمرانی و توسعهای آن شهر یا استان را افزایش دهد.
۷- تشویق به استفاده از هیتر برقی از ساعت ۲۳ تا ۸صبح که مشکل تامین برق وجود ندارد.
۸- تسریع در جایگزینی کنتورهای برق پرمصرفها با کنتورهای هوشمند طی ماههای آتی
۹- آگاهسازی مردم در خصوص عدم استفاده از وسایل برقی پرمصرف در ساعات پیک مصرف جهت مدیریت مصرف گاز و برق
۱۰- عدم قطع گاز نیروگاههای راندمان بالا و ممنوعیت قطع گاز نیروگاههای مقیاس کوچک
۱۱- تشویق مردم به جایگزینی پکیج با موتورخانههای پرمصرف
۱۲- ممنوعیت اختصاص گاز به کشت گلخانهای در سردترین نقاط کشور
۱۳- حمایت از سرمایهگذاریهای مردمی جهت ساخت ده هزار مگاوات نیروگاههای مقیاس کوچک با راندمان ۸۰ درصد در تهران و شهرهای بزرگ جهت تامین برق و حرارت مورد نیاز ساختمانها و صنایع، بدون نیاز به استفاده از شبکه انتقال و جلوگیری از هدررفت حداقل ده درصد برق تولیدی در شبکه انتقال
۱۴- آخرین گزینه دولت قطع گاز واحدهای صنعتی و تولیدی باشد و رویه کاملا اشتباه و خسارتبار گذشته تکرار نشود. اقتصاد ملی دیگر توان تحمل اینگونه خسارتهای سنگین را ندارد.
۱۵- پالایشگاههای گاز به بهترین شکل تعمیرات و آمادهسازی شوند که در ماههای سرد سال با تمام ظرفیت تولید کنند. نیروگاههای راندمان بالا و مقیاس کوچک نیز کلیه عملیات تعمیراتی را تا ابتدای آذرماه به پایان برسانند و ۴ ماه سرد با تمام ظرفیت تولید داشته باشند. هر گونه اصلاحات که در شبکه توزیع و انتقال گاز و برق لازم است باید تا ابتدای آذرماه به پایان برسد.