logo
1404/02/05
صفحه نخست
گالری تصاویر آرشیو نشریه
تحلیل
راهکارهای اصلاح روند حاکمیت شرکتی در ایران

شرکت‌های دولتی در ایران به دلیل ساختار مدیریتی و مالکیتی پیچیده، عدم شفافیت کافی و مداخلات سیاسی، با چالش‌های متعددی روبه‌رو هستند، یک کارشناس اقتصادی معتقد است که برای بهبود عملکرد این شرکت‌ها می‌توان از تجربیات سایر کشورها استفاده کرد و با اصلاحات ساختاری در زمینه مالکیت، شفافیت، رقابت‌پذیری و حکمرانی، بهره‌وری این شرکت‌ها را افزایش داد.

1404/02/02-09:46

نگاه اهالی صنعت نفت اعم از مدیران ارشد، کارشناسان، سرمایه‌گذاران و نخبگان صنعت نفت و انرژی کشور به «رویداد تحول در سرمایه‌گذاری و توسعه بالادست نفت و گاز ایران» دوخته شده است؛

امید به تحول

نگاه اهالی صنعت نفت اعم از مدیران ارشد، کارشناسان، سرمایه گذاران و نخبگان صنعت نفت و انرژی کشور به «رویداد تحول در سرمایه‌گذاری و توسعه بالادست نفت و گاز ایران» دوخته شده و روزنه تحول و بارقه امیدی ایجاد شده است، رویدادی که سه شنبه هفته جاری با حضور مقامات سیاسی، اقتصادی و فعالان عرصه نفت و گاز برگزار خواهد شد.

1404/01/30-07:44

۶۰ هزار ناوگان متخلف؛ متهمان اصلی قاچاق ۳۶۰ میلیون لیتر سوخت

منشأ اصلی قاچاق در بخش مصرف‌کننده!

نتیجه بررسی ۱۶۰ هزار ناوگان فعال این بود که ۶۰ هزار ناوگان تطابق اطلاعاتی نداشتند و در مجموع حدود ۳۶۰ میلیون لیتر مصرف غیرواقعی در کارنامه آن‌ها ثبت شده بود؛ مصرفی که به احتمال بالا سر از بازارهای قاچاق درآورده است.

1404/01/30-07:27

سالی که نکوست از بهارش پیداست؛

درباره شرکتی که تحول و توسعه را معنا کرد

«سالی که نکوست از بهارش پیداست». این ضرب‌المثل در مفهوم مثبت خویش مصداق بارز نوآوری، تحول‌خواهی و توسعه‌محوری است و در این یادداشت برای شرکتی است که تحول و توسعه را به معنای واقعی کلمه «معنا» کرده است.

1404/01/23-07:48
پارس جنوبی مقصد اول «سرمایه‌گذاری برای تولید»

سال 1404 با شعار راهبردی رهبر انقلاب به نام «سرمایه گذاری برای تولید» آغاز شد. آنچه مبرهن است اینکه صنعت کشور و به طور خاص صنعت نفت ایران برای توسعه و نگهداشت تولید نفت و گاز، به شدت به منابع مالی جدید و سرمایه‌گذاری وابسته است.

1404/01/16-07:38
تاریخی‌ترین رویداد سال ۱۴۰۳ در صنایع پتروشیمی ایران!

سال ۱۴۰۳ برای مجموعه پتروشیمی کشور سرشار از اتفاقات مختلف و بعضا سخت بود. رویدادهایی مانند قطع گاز مجتمع‌های تولیدی برای روزها و هفته‌هایی طولانی، اما هلدینگ‌ها و شرکت‌های پتروشیمی علیرغم تمام مشکلات و دغدغه‌های ناشی از کمبود خوراک گاز توانستند روند تولید و صادرات محصولات خود را تداوم بخشیده، ضمن تامین بخش مهمی از ارز مورد نیاز کشور با حفظ روند درآمدزایی و سودآوری، انتظارات منطقی سهامداران و ذی‌نفعان خود را نیز محقق نمایند.

1403/12/26-02:31

قراردادهای فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی منعقد شد اما ...؛

پای کار بیایید!

روز شنبه، ۱۸ اسفند و در واپسین روزهای سال 1403 و پس از کش و قوس‌های فراوان، آیین امضای قراردادهای فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی با چهار شرکت داخلی پتروپارس، اویک، قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء و و مپنا به ارزش حدود ۱۷ میلیارد دلار منعقد شد.

1403/12/21-10:04

مشارکت و سرمایه‌گذاری بخش‌خصوصی در صنعت نفت نه یک انتخاب، بلکه یک ضرورت است؛

دیوار نفتی را بردارید!

در حالی که کشورهای منطقه به سبب عدم ممنوعیت و درهای باز اقتصادی، قراردادهای نفتی را با سرعت با ابرشرکت‌های بین‌المللی منعقد می‌کنند، در کشورمان به سبب تحریم‌های ظالمانه از یک سو و تحریم‌های داخلی از سوی دیگر، قراردادها حتی به مرحله امضاء نمی‌رسند و در نطفه خفه می‌شوند.

1403/12/18-09:56

خبرهای نگران‌کننده از لایه نفتی پارس‌جنوبی و اختلاف عجیب برداشت قطری‌ها نسبت به ایران به گوش می‌رسد؛

ثروت به یغما رفته!

بعدازظهر روز سه‌شنبه، ۲۴ اسفندماه 1400، خبرگزاری شانا به عنوان خبرگزاری رسمی وزارت نفت خبری را روی خروجی خود قرار داد با این مضمون؛ «قرارداد ۵۰۰ میلیون دلاری توسعه تولید و ازدیاد برداشت از لایه‌های نفتی میدان گازی پارس جنوبی بین یکی از شرکت‌های معتبر خارجی و شرکت تأسیسات دریایی امضا شد».

1403/12/11-07:40

با وجود طراحی سامانه‌های متعدد برای جلوگیری از قاچاق سوخت، این سامانه‌ها هنوز یکپارچه نشده‌اند و پدیده شوم قاچاق سوخت همچنان با شدت ادامه دارد؛

کوچه بن‌بست سامانه‌ها!

در کم‌سابقه‌ترین اتفاق، کسری‌ها، ناترازی‌ها و خاموشی‌ها دو وزیر دولت چهاردهم را به صورت علنی روبروی هم قرار داد تا جایی که بروز این اختلافات، واکنش رییس جمهور را در پی داشت و این در حالی است که ریشه‌های ناترازی همچنان در حال جولان دادن هستند و قاچاقچیان نامحترم سوخت مشغول کار!

1403/12/04-09:53

برنامه پنج ساله هفتم توسعه، حیاتی ترین زمان برای توسعه صنعت نفت ایران و جبران عقب افتادگی ها خواهد بود؛

غصه میادین مشترک!

میادین مشترک نفت و گاز و غفلت چند ساله در توسعه این میادین، به قصه ای پرغصه پیش روی تدبیرپردازان صنعت نفت کشورمان مبدل گشته است. بارها و در دولت های مختلف از دهه 90 به این سو و از قول وزرای وقت نفت و مدیران عامل شرکت ملی نفت شنیده ایم که میادین مشترک نفت و گاز تعیین تکلیف شده است اما این سخنان در طی بیش از یک دهه به شوخی و مطایبه شبیه بوده و با واقعیت ها فرسنگ ها فاصله داشته است. میادینی که تعیین تکلیف شده باشند، اما توسعه نیافته باشند به چه کار آید؟! چرا غفلت شد؟

1403/11/27-11:48

دولت چهاردهم با شناخت ابرچالش‌های انرژی تصمیم به تاسیس «سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی» گرفته است؛

عدم‌النفع‌های باورناپذیر!

کارشناسان حوزه انرژی معتقدند استفاده از واژه «ناترازی» اشتباه است. در این خصوص هاشم اورعی، استاد برق دانشگاه شریف اصطلاح جالبی به کار می‌برد و می‌گوید: «ما دیگر نباید از واژه ناترازی استفاده کنیم. استفاده از واژه ناترازی برای حوزه انرژی و نه فقط برق مثل این است که یک بیمار با «سرطان پیشرفته» را بیماری ارزیابی کنیم که کسالت مختصری دارد. وقتی می‌گوییم ناترازی گویی مسئله خاصی نیست و در کوتاه‌مدت حل می‌شود. باید به سمت استفاده از واژه «بحران» برویم.

1403/11/20-11:50

هدررفت گسترده متهم اصلی «ناترازی»‌ها در کشور است؛

سرزمین قدرناشناسی انرژی!

شاید اگر بگوییم کم‌اعتناترین موضوع در کشورمان، موضوع اهمیت دادن به انرژی است، سخنی به گزاف نگفته‌ایم. سال‌هاست که شعارها و موضوعاتی همچون ضرورت بهینه‌سازی مصرف انرژی، ضرورت فرهنگ‌سازی در حوزه مصرف، ضرورت مقابله با بدمصرفی و … را می‌شنویم اما در عمل آنچه اتفاق می‌افتد، بی‌اعتنایی محض به بایدها و نبایدهاست و خروجی بدمصرفی‌ها، تولید محصولات بی‌کیفیت انرژی‌خور با راندمان پایین، تشدید ناترازی‌ها و … است. در این میان، قاچاق در همه ابعاد سوخت، کالا، ارز و … هم به پیچیدگی‌های اوضاع اقتصادی کشور افزوده است.

1403/11/13-06:47

وعده و وعیدهای دولت‌های مختلف برای پایان مشعل‌سوزی و «زیروفلر» محقق نشده است؛

پایان فلرسوزی؛ شاید وقتی دیگر!

دولت‌ها در ادوار مختلف برای پایان فلرسوزی و رسیدن به «زیروفلر» وعده و وعیدهای فراوانی داده‌اند و سال‌های متفاوتی را برای این مهم اعلام کرده‌اند اما شوربختانه این سال‌ها به‌سرآمده‌اند و آنچه باقی ماند، پدیده‌ای به نام «فلرسوزی» و سوختن گازهای مشعل بوده است.

1403/11/06-07:04

برای رسیدن به اهداف چشم انداز توسعه کشور و برنامه هفتم توسعه راه میانبری برای غلبه بر ناترازی ها وجود ندارد؛

جذب سرمایه در اولویت

ناترازی انرژی یک بازی دو سر باخت برای اقتصاد کشورمان است. از یک سو متضرر شدن حوزه آموزش و تحصیل در همه مقاطع از دبستان تا دانشگاه به واسطه تعطیلی‌های ناخواسته، از سوی دیگر، خسارت‌های سهمگین به حوزه صنعت به واسطه‌های خاموشی ها و قطعی برق گسترده صنایع و … . به این خسارت‌های غم‌انگیز، قاچاق روزانه ۲۵ تا ۳۰ میلیون لیتر سوخت را هم اضافه کنید که قاچاقچیان چیره‌دست! به طور میانگین سالیانه ۹ میلیارد دلار را می‌بلعند.

1403/10/29-09:09
پتروشیمی و لزوم تدوین چشم‌انداز جدید توسعه!

آقای علی آقامحمدی رییس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری در مراسم افتتاح دومین همایش و نمایشگاه بین‌المللی ایران پتروکم با بیان این که مجمع تشخیص مصلحت نظام در حال تدوین سند چشم‌انداز ایران در افق ۱۴۳۰ با توجه به مسئله جوانی جمعیت و حداکثر استفاده از منابع فسیلی است، گفته «از مجموعه دست‌اندرکاران هلدینگ خلیج‌فارس تقاضا دارم با توجه به جایگاه صنعت پتروشیمی به فکر تدوین چشم‌انداز ۱۴۳۰ صنعت پتروشیمی با توجه به تأمین منابع مالی و تکمیل زنجیره ارزش باشند».

1403/10/27-04:03

رئیس‌جمهوری در نشست کارگروه بهبود ناترازی انرژی در بخش گاز با حضور سران سه قوه دستور تشکیل سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی را صادر کرد؛

تصمیم حیاتی

کسری 20 هزار مگاواتی برق، 300 میلیون متر مکعبی گاز، 10 میلیون لیتری روزانه بنزین و سر به سر شدن تولید «نفت گاز» در کشور شرایط بسیار حاد و شکننده ای را ایجاد کرده است که اگر به سرعت برای این وضع آشفته تدبیری نشود، امواج سهمگین ناترازی اقتصاد نحیف کشور را در خواهد نوردید و ضرر و زیان های جبران ناپذیری را به کشور وارد خواهد آورد.

1403/10/22-02:52

از اجرایی نکردن طرح ملی میترینگ در قانون برنامه پنجم توسعه تا الزام دوباره آن در قانون برنامه هفتم توسعه و ضرورت اصلاح الگوی مصرف و بهینه‌سازی مصرف انرژی؛

چرا میترینگ؟

یکی از مهم‌ترین موضوعات در حل چالش‌ها و بحران‌ها، در ابتدا شناخت مساله است. ناترازی‌ها، کمبودها، بحران‌ها، قاچاق سوخت، از مدار خارج شدن نیروگاه‌ها، گازرسانی بی‌ضابطه بدون توجه به ویژگی‌های اقلیمی، بی‌توجهی به مقوله بسط و گسترش تنوع انرژی و بسیاری موضوعات دیگر چالش‌برانگیزند اما برای رفع این چالش‌ها، در ابتدا بایستی مساله را خوب شناخت و تحلیل و تجزیه کرد و پس از شناخت دقیق، برای آن نسخه بنویسیم.

1403/10/15-09:15

فشارافزایی فازهای پارس جنوبی و توسعه میادین خشکی در بخش تولید؛ نوسازی نیروگاهها، اصلاح الگوی مصرف و وضع قوانین جدید در بخش مصرف نجات‌دهنده است:

جراحی بزرگ ناترازی انرژی

یکی از عوامل مهم و اصلی ناترازی انرژی موضوع فشارافزایی فازهای پارس جنوبی است که در دستور کار وزارت نفت قرار گرفته است. جلوگیری از افت تولید و فشار گاز ماموریتی مهم برای صنعت نفت است که از بحران جدی کسری انرژی در سال‌های آتی به صورتی پایدار جلوگیری شود.

1403/10/08-06:34
تقویت برند هلدینگ خلیج‌فارس لازمه رقابت‌پذیری در عرصه جهانی

در دنیای به شدت رقابتی امروز که محصولات مختلف با روش‌های مختلف در حال عرضه می‌باشند، توجه به دارایی‌های نامشهود بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است یکی از مهمترین و ارزشمند‌ترین دارایی‌های نامشهود هر سازمان یا صنعت، برند و توجه به جایگاه آن در ذهن مشتری است.

1403/10/01-08:08
  • ...

یاداشت روز

آخرین خبرها

آخرین یاداشت ها

خطایی رخ داده است. این برنامه ممکن است دیگر پاسخ ندهد تا زمانی که دوباره بارگیری شود. رفرش 🗙