logo
1403/05/06
صفحه نخست
گالری تصاویر آرشیو نشریه

انجام پروژه‌های مطالعات جامع توسعه میادین نفت و گاز از ویژگی‌های چشمگیر مدیریت امور فنی شرکت پتروایران است

لطفاً در مورد وظایف و ماموریت‌های مدیریت فنی توضیح دهید؟
مدیریت امور فنی به عنوان یکی از ارکان اصلی مدیریت توسعه بهینه منابع هیدروکربوری و تامین انرژی کشور نقش کلیدی و راهبردی جهت برنامه‌ریزی و تحقق اهداف توسعه‌ای / تولیدی میدان‌های نفت و گاز تحت مسئولیت شرکت را بر عهده دارد. اهم فعالیت‌های این مدیریت شامل مطالعات و برنامه‌ریزی توسعه میادین نفت و گاز و تولید صیانتی از این میادین در قالب برنامه‌های توسعه‌ای، عملیاتی و انجام خدمات فنی/ مهندسی مورد نیاز مخازن/ چاه‌ها توسط واحدهای زیرمجموعه این مدیریت در راستای استمرار و افزایش تولید و افزایش ضریب بازیافت از مخازن است.
واحدهای زیرمجموعه مدیریت امور فنی به سه دسته مهندسی نفت (شامل مهندسی مخازن، پتروفیزیک، مهندسی بهره‌برداری و تعمیر و تکمیل چاه‌ها)، حفاری (شامل عملیات، مهندسی، کالا، خدمات فنی و برآوردها) و زمین‌شناسی و ژئوفیزیک (شامل مطالعات وعملیات زمین شناسی، ژئومکانیک و تفسیر/ پردازش و عملیات ژئوفیزیک)، تقسیم می‌شود.
همگرایی، هم‌افزایی و کار تیمی بین این واحدها در چابک‌سازی سازمان و ارائه کار کیفی در انجام مطالعات و نیز نظارت بر طرح‌ها و پروژه‌های شرکت و ارائه راهکارهای مناسب، نقش بسزایی دارد.
وظایف اصلی مدیریت امور فنی را می‌توان در چهار بخش تعریف پروژه، انجام مطالعات جامع و تهیه برنامه توسعه میادین نفت و گاز، طراحی تفصیلی مهندسی و ارائه خدمات فنی و مهندسی و نظارت بر اجرای پروژه‌ها بیان کرد.
در راستای انجام مطالعات جامع توسعه میادین، انجام مطالعات ژئوفیزیکی و زمین‌شناسی، تهیه مدل‌های استاتیک و دینامیک مخازن، تهیه برنامه زمین‌شناسی چاه‌ها، ارزیابی نمودارهای پتروفیزیکی، طراحی و تهیه برنامه‌های حفاری، سیال و سیمان، انتخاب کالا و سرویس‌های حفاری مناسب، طراحی رشته تکمیلی و برنامه انگیزش چاه‌ها و ... جزو وظایف روزمره امور فنی بوده و در یک فعالیت تیمی منسجم انجام می‌شوند.
در مجموعه فعالیت‌های مدیریت فنی، نظارت بر پروژه‌های عملیاتی و اجرایی نقش برجسته‌ای داشته به‌طوری‌که ارزیابی مستمر و هدایت تیم‌های فنی برای پیشبرد صحیح و به‌موقع پروژه‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در این رابطه، نظارت مستمر و روزانه بر عملیات حفاری از طریق دریافت گزارش‌ها و ارائه رهنمود فنی، نظارت مستقیم بر سرویس‌های دکل و بررسی و اظهارنظر در مورد مواد و کالای حفاری از جمله فعالیت‌های این امور است.
در کنار اقدامات فنی و عملیاتی، همکاری در تدوین و عقد قراردادهای خدمات فنی با امور حقوقی و قراردادها و به دنبال آن تطبیق خدمات دریافت شده با قراردادها، رویه‌ها، قوانین، مقررات و استانداردها در راستای تضمین کیفیت و حسن انجام کار؛ بخش دیگری از وظایف مدیریت امور فنی است.
مدیریت امور فنی متعهد به حفظ ارزش‌های شرکت، رعایت اصول HSE، استانداردها و مقررات و هماهنگی با سایر ارکان‌ شرکت برای تبادل اطلاعات و آگاهی از نیازهای سازمان‌ جهت رفع نیازهای مدیریتی، فنی و عملیاتی است. این مدیریت مسئولیت دارد که نقاط ضعف و قوت، تهدیدها و فرصت‌ها را شناسایی کرده و با توجه به آن‌ها، اهداف و شاخص‌های عملکردی را با استراتژی‌ها، رسالت و ماموریت شرکت همسو کند و در جهت تدوین برنامه‌های بلندمدت، میان‌مدت و سالیانه امور فنی و به تبع آن برنامه‌های شرکت حرکت نماید. 


مهمترین برنامه‌های در حال اجرا و اقدامات انجام گرفته توسط مدیریت امور فنی را بیان فرمایید.
مهمترین برنامه‌ها و فعالیت‌های در حال اجرای مدیریت فنی به‌صورت کلی به شرح زیر است:
در حال حاضر در این امور علاوه بر ارائه خدمات فنی به طرح‌های توسعه میادین منصورآباد و بینک، انجام مطالعات جامع میادین سروستان، سعادت‌آباد را در دست اقدام دارد. به علاوه مطالعه و مذاکره توسعه سه میدان نفت و گاز دیگر با شرکت ملی نفت ایران در حال انجام است.
بر آنیم با تعامل همه‌جانبه با سایر واحدها در پروژه‌های ژئوفیزیکی توس و رشد و پروژه‌های حفاری چاه‌های آب ژرف سیستان و بلوچستان، حفاری چاههای جدید و تعمیری در دو میدان نفتی  و گازی دریایی و برخی پروژه‌های برون‌مرزی مشارکت داشته باشیم. همچنین در راستای تهیه و طراحی نرم‌افزارهای مهندسی در زمینه کنترل و بهینه‌سازی عملیات حفاری اقداماتی را آغاز نموده و در زمینه شناسایی و ورود شرکت‌های صنعتی به پروژه‌های دانش‌بنیان مورد نیاز شرکت، فعالیت می‌کنیم.
ارتقاء عملکرد و اجرای پروژه‌های چشمگیر از ویژگی‌های متمایز مدیریت امور فنی شرکت پتروایران محسوب می‌شود که با موفقیت در سطح گسترده‌ای دنبال نموده است. از فعالیت‌های جاری این امور می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
پشتیبانی و نظارت فنی طرح‌های میدان منصورآباد و بینک
پشتیبانی فنی در ساخت اولین پمپ میله‌ای مکشی 50 هزار پوندی با دانش و مشارکت فنی شرکت‌های داخلی در پروژه بینک
انجام پروژه مطالعاتی میادین سروستان - سعادت‌آباد
تهیه شرح خدمات فنی و مالی مناقصه پروژه لرزه‌نگاری سه‌بعدی مغان
تهیه شرح خدمات فنی و مالی مناقصه پروژه لرزه‌نگاری سه‌بعدی میدان پایدار شرق
تهیه شرح خدمات فنی و مناقصه پروژه لرزه‌نگاری سه بعدی – زعفران- زنگوان
تهیه طرح جامع توسعه و بهره‌برداری سه میدان نفتی و گازی 
طراحی و ارائه برنامه زمین‌شناسی – حفاری چاه‌های دو میدان گازی و نفتی دریایی
اقدام جهت تهیه داشبورد مدیریتی - نظارتی بر وضعیت پروژه‌های مطالعاتی و عملیاتی با مشارکت واحد فن‌آوری اطلاعات
تهیه اسناد و مدارک فنی میدان لایه نفتی پارس جنوبی در مشارکت با طرح لایه نفتی


از مدیریت امور فنی به عنوان بازوی مهم مدیرعامل یاد می‌کنند، نظر شما در این زمینه چیست؟
مدیریت امور فنی به عنوان بازوی مهم فنی و تخصصی مدیرعامل در شرکت پتروایران را می‌توان از ارکان حیاتی و پشتیبان اساسی مدیریت کلان سازمان در نظر گرفت. این نقش اساسی به دلیل ویژگی‌ها و وظایف گوناگونی است که مدیریت امور فنی در یک شرکت اکتشاف و تولید در مقابل چالش‌های فنی بر عهده داشته که فعالیت‌های آن تاثیر مستقیم در افزایش بهره‌وری و سودآوری شرکت دارد. 
مدیریت امور فنی در تبیین استراتژی‌ها و سیاستگذاری‌های شرکت و نیز تصمیم‌سازی جهت برنامه‌ریزی برای تعریف و راه‌اندازی پروژه‌های سودآور نقش به‌سزایی دارد. کلیه فعالیت‌های شرکت حول محور امور فنی می‌چرخد و فعالیت‌های سایر واحدها در راستای برنامه‌های جامع تهیه شده برای توسعه میادین و اجرای آنها انجام می‌پذیرد.
مدیریت امور فنی به عنوان قلب تپنده شرکت، با ارائه برنامه و نیز تصمیم‌سازی، مدیریت عامل را در تصمیم‌گیری‌های بزرگ و به عنوان بازوی مهم ایشان در اجرایی کردن اهداف کلان شرکت یاری می‌دهد.


در حال حاضر از چه فناوری‌هایی برای انجام عملیات حفاری و طرح‌های توسعه‌ای استفاده می‌شود؟
یکی از اصول اساسی در مدیریت امور فنی، این بوده که از علم روز دنیا و فناوری‌های نوین در توسعه میادین نفتی عقب نمانیم و تخصص و دانش خود را به‌روز نماییم. 
از جمله فناوری‌های مورد استفاده می‌توان به استفاده از سامانه‌های مانیتورینگ آنلاین به منظور هدایت دقیق مسیر حفاری چاه، استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی و تحلیل داده‌های هیدروکربوری جهت بهینه‌سازی عملکرد مخزن و استفاده از سیستم‌های اتوماسیون و کنترل به منظور افزایش بهره‌وری و کاهش هزینه‌ها اشاره کرد. در دنیای امروز، به افزایش استفاده از سیستم‌های اتوماسیون و کنترل در صنعت نفت و گاز توجه زیادی شده است. حفاری هوشمند از جمله این فناوری‌ها است که با بهره‌گیری از اطلاعات و داده‌های لحظه‌ای، کارایی حفاری را بهبود می‌بخشد، همچنین منجر به کاهش هزینه‌ها و دقت بیشتر در عملیات حفاری می‌شود. تکنولوژی حفاری افقی نیز به منظور بهره‌برداری بهینه از مخازن نفت و گاز، افزایش بهره‌وری، و کاهش اثرات زیان‌بار بر روی محیط زیست مورد استفاده قرار گرفته و اتوماسیون و هوش مصنوعی هم در فرآیندهای حفاری و توسعه جهت بهبود عملکرد و کاهش خطاها به کار می‌روند. این تکنولوژی‌ها و فناوری‌ها نقش مهمی در تحولات مدرن صنعت نفت و گاز داشته و به‌عنوان راهکارهای حیاتی برای بهبود و سازگاری با چالش‌های پیش‌رو شناخته می‌شوند.
این برنامه‌ریزی‌ها با توجه به چالش‌های پیش‌روی صنعت نفت و گاز و نیاز به پیشرفت‌های فناورانه، به صورت تدریجی و منظم با توجه و هماهنگ با اهدافی گفته شده، به‌عنوان بخشی از راهبرد کلان مدیریت امور فنی در حال اجرا بوده و آنچه مورد تاکید قرار دارد این است که ما یک شرکت اکتشاف و تولید هستیم که زنجیره اکتشاف تا تولید و بهره‌برداری در یک میدان نفتی با ساختارهای به‌روز دنیا در دستور کار ما قرار دارد و موفقیت‌های خوبی در این زمینه کسب کرده‌ایم. به‌روز بودن پایانی ندارد و مهم این است که هر روز بهینه‌تر از روز قبل شویم.


کد مطلب : 29708
موضوع : اخبار نفتی
تاریخ : 1403/02/20-12:15

یاداشت روز

آخرین خبرها

آخرین یاداشت ها

خطایی رخ داده است. این برنامه ممکن است دیگر پاسخ ندهد تا زمانی که دوباره بارگیری شود. رفرش 🗙