مطالعات میدانهای متعارف و غیرمتعارف هیدروکربور در دستور کار پژوهشگاه نفت

در حوزههای اکتشاف، توسعه و تولید فعالیتهایی از قبل آغاز کردهایم، اما در حوزه ارزیابی که در دهه اخیر فعالیتهایی در دنیا شروع شده، این مرکز علمی هم وارد این عرصه در حوزههای مطالعاتی، مدلسازی و آزمایشگاهی شده که با انجام فاز ارزیابی، ریسک تصمیمگیریهای فنی و سرمایهگذاری در میدانهای نفتی و گازی کشور کاهش مییابد.
یکی از پروژههای مطالعاتی پژوهشگاه صنعت نفت مطالعات میدان نفتی اهواز بهعنوان بزرگترین میدان نفتی کشور است، همچنین دیگر پروژههای مطالعاتی دیگر همچون میدانهای پیچیده رگسفید، بیبی حکیمه، هما، دانان، آزادگان، هیدراتهای گازی خلیج فارس و دریای عمان، پروژههای مطالعاتی بهبود برداشت و تولید از چاههای کمبازده، سیمان، گل حفاری، آزمایشهای روتین و ویژه، آزمایشهای سیالات مخازن، ژئوشیمیایی اکتشافی و مخزن در این پردیس در حال انجام است. بهطور مشخص در میدانهای بزرگ اهواز، رگ سفید و بیبی حکیمه بهدنبال پیشنهاد پیادهسازی فناوریهای جدید، با رویکرد جدید فناورانه چالشمحور هستیم.
هم اکنون پژوهشگاه صنعت نفت خدمات طیف متنوعی از خدمات مطالعاتی، مدلسازی، آزمایشگاهی تا محصولات عملیاتی نظیر محصولات حفاری را به شرکتهای مختلف ارائه میکند، سناریوهای ارائهشده از سوی پژوهشگاه صنعت نفت همواره با نگاه اقتصادی - فنی به کارفرمایان ارائه میشود.
اجرایی شدن پروژه مطالعاتی الگوی مطالعه یکپارچه دارایی IAM در یکی از فازهای پارس جنوبی بهمنظور بهبود عملیات و کاهش هزینهها در کل این میدان به اثربخشی قابل توجه منجر خواهد شد. پژوهشگاه صنعت نفت در طرح احیای چاهها کمبازده و بسته پیشتاز بوده و یک پروژه در این زمینه در یکی از میدانهای نفتی جنوب کشور انجام داده است، این مرکز علمی با توجه به حضور شرکتهای دانشبنیان نوپا در طرح احیای چاههای کمبازده نفتی کشور آمادگی دارد در این حوزه با ذینفعان این موضوع مهم همکاری کند. پروژههای تحقیقاتی درباره کنترل آب تولیدی ناخواسته، شامل ساخت و بومیسازی ژلهای از گذشته شکل گرفته، آزمایشهای مطالعات ازدیاد برداشت، بهبود عملیات سیمانکاری و کنترل هرزروی گل حفاری، در میدانهای بلال، آغاجاری، دانان، پازنان، مارون، مسجدسلیمان و سایر میدانهای نفتی و گازی کشور از سوی پژوهشگاه صنعت نفت در حال اجرا است.
در همین حال، در اجرای پروژه تحقیقاتی بررسی علل نشت نفت خام در سطح زمین در میدان آغاجاری با بررسی علل این مشکل در تلاش هستیم برای رفع این معضل راهکارهایی ارائه کنیم. این مرکز علمی صنعت نفت چند سال است که در زمینه ارزیابی مخازن غیرمتعارف کشور فعالیت داشته و روی ذخایر شیل - گاز در منطقه لرستان و هیدراتهای گازی کشور در حال مطالعه است، پیشبینی میشود بر اساس مطالعات اولیه منابع هیدرات گازی قابلتوجهی از این منابع وجود داشته باشد. درباره چشمانداز پردیس بالادستی پژوهشگاه صنعت نفت بایستی اظهار کرد: تلاش میکنیم افزون بر ادامه فعالیتهای آزمایشگاهی، مدلسازی، مطالعاتی و عملیاتی، در حوزههای جدید بالادستی فعالیت کنیم و مواردی همچون آنالیز دیجیتال مغزه، پردازش ژئوفیزیکی، چاه هوشمند و طراحی و مدلسازی پایلوت ازدیاد برداشت از این جمله است.