تحلیل صفحه 56 و 57 کتاب سال صنعت پتروشیمی؛
دانشهای فنی مورد استفاده در مجتمعهای پتروشیمی و کشورهای تامینکننده
۲- در صفحه 56 سه بخش وجود دارد. نخست اینکه در حاشیه این صفحه در پاراگرافی آمده است: «تبدیل خوراکهای دریافتی به محصولات میانی و نهایی با ارزش افزوده، نیازمند بهرهگیری از فناوریهای خاص است که دانش چگونگی تبدیل مواد اولیه به محصولات را در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهد. در صنعت پتروشیمی تا پایان سال 1398 مجموعا 275 دانش فنی از ۱۱۲ صاحب دانش فنی به کار گرفته شده است که نشان از تنوع بسیار بالای این صنعت و وابستگی مستقیم به فناوری است 72 درصد از فناوریهای به کار گرفته شده از کشورهای اتحادیه اروپا دریافت شده است».
۳.حضرت مولانا بیت معروفی دارد میفرماید:
شرح این هجران و این خون جگر
این زمان بگذار تا وقت دگر
حقیقتاً این داستان دانش فنی مورد استفاده در مجتمعهای پتروشیمی است که در این دو صفحه کتاب به خوبی منعکس شده است و آینه تمام نمایی از جهان سومی بودن کشور ماست. 275 دانش فنی یا لایسنس با پراکندگی اروپایی، آسیایی و آمریکای شمالی یا آمریکای جنوبی آورده شده است و از 21 کشور نام برده شده و پرچم آنها آورده شده است. جای بسی تقدیر که از سال ۱۳۳۸ که سال تاسیس پتروشیمی شیراز و سال تاسیس صنعت پتروشیمی در ایران محسوب میشود در دو سال منتهی به سال ۱۳۹۸ برای اولین یعنی در مدت یک دوره ۶۰ ساله چهار لایسنس ایرانی هم وجود دارد.
۴- اینجانب در کتاب دیگری به نام« H3SE در صنایع فرآیندی» که شرح کاملی از صنایع فرآیندی شامل پتروشیمی، پالایش و فرآوری محصولات فولادی، سیمان و نظایر آن را در کشور ژاپن ترسیم کردم. این کتاب حدود ۲۰ سال پیش به چاپ رسید، و در سال ۱۳۹۹ با بازنگری ۱۰۰ درصدی ۲ ساله و به روز آوری تمامی اطلاعات فنی و فرآیندی موجود در آن تجدید چاپ شده است.
5- نکته اساسی که در تمامی صنایع فرآیندی کشور ژاپن بین ۳۰ الی ۷۰ درصد تمامی چرخه مالی واحدهای پتروشیمی، پالایشگاهی و دیگر صنایع فرآیندی از محل فروش لایسنسها و دانش فنی و پتنتها بود و هر ساله نیز بر این نسبت افزوده میشد. هیچیک از این واحدها فقط واحدهای پتروشیمی تولیدکننده مواد شیمیایی نبودند. بلکه تولید کننده همزمان دانش فنی و ثروت آفرینی دانشبنیان از این مسیر نیز بودند. یادش بخیر سالهای اول انقلاب مسئولین ما تاکید داشتند که ما میخواهیم ژاپن اسلامی شویم.