logo
1403/08/01
صفحه نخست
گالری تصاویر آرشیو نشریه

پشتیبان ناترازی گاز در زمستان پیش‌رو؛

رکورد ذخیره‌سازی گاز کشور توسط شرکت نفت مناطق مرکزی شکسته شد

رکورد ذخیره‌سازی گاز کشور توسط شرکت نفت مناطق مرکزی شکسته شد

جناب آقای مهندس به عنوان نخستین پرسش، موضوع ذخیره‌سازی گاز در دولت گذشته مورد غفلت تاریخی قرار گرفت و همین موضوع موجب گشت کشور در زمستان سال گذشته با ناترازی 250 میلیون مترمکعبی دست و پنجه نرم کند. همین ناترازی به دغدغه و پاشنه آشیل مدیران صنعت نفت دولت سیزدهم مبدل گشته است. لطفا از آخرین اقدامات حول محور ذخیره‌سازی خوانندگان ما را مطلع بفرمایید. در اثر اقدامات صورت گرفته و در حال انجام، آیا چالشی به نام ناترازی در زمستان 1402 خواهیم داشت؟


ماموریت مهمی که توسط شرکت ملی نفت ایران در برنامه‌ها و سیاست‌گذاری‌های شرکت نفت مناطق مرکزی گنجانده شده ذخیره‌سازی گاز است. همان‌طور که می‌دانید شرکت نفت مناطق مرکزی ایران سابقه خوبی در مورد ذخیره‌سازی گاز از جمله در سراجه و شوریجه دارد. با حمایت های ویژه مدیر عامل محترم شرکت ملی نفت ایران و همینطور تعامل و همکاری همکاران شرکت گاز همین الان در بخش ذخیره‌سازی اعداد و ارقام بسیار عالی و رکورد‌های بسیار خوبی را می‌بینیم که ماحصل فعالیت‌های همکاران خوب من در مجموعه شرکت نفت مناطق مرکزی و شرکت گاز میباشد. ما در میدان سراجه در حال حاضر با نزدیک به 812 میلیون مترمکعب رکورد بی‌نظیری در تاریخ ذخیره‌سازی داریم که تامین‌کننده گاز پایتخت و شمال مرکزی ایران است. در شوریجه هم این اعداد و ارقام تاکنون سابقه نداشته و رکورد بی‌نظیر بالای دو میلیارد مترمکعب تا امروز ثبت شده است. یعنی به ازای هر روز 12 میلیون مترمکعب گاز ذخیره می‌کنیم و اگر 15 روز دیگر هم ذخیره شود، در مجموع شوریجه و سراجه به رقم سه میلیارد مترمکعب تا نیمه آبان خواهیم رسید. پس ما رکورد بی‌نظیری را در ذخیره‌سازی گاز ثبت خواهیم کرد که قوت قلبی برای بحث ناترازی گاز و مصرف‌کننده خانگی خواهد بود. در کشور به دلیل شدت مصرف انرژی، کیفیت پایین کارخانه‌ها، نیروگاه‌ها و شدت مصارف‌ خانگی قطعا ناترازی‌هایی داریم که البته،  همه باید دست به دست هم دهیم که اصلاح الگوی مصرف را ایجاد کنیم و تنها راه افزایش ذخیره‌سازی گاز، اصلاح الگوی مصرف است. از ما‌به‌التفاوت اصلاح الگوی مصرف می‌توانیم ذخیره‌سازی بیشتری داشته باشیم. انشاءا.. پیش‌بینی بنده این است که در شمال شرقی کشور وضعیت گاز امسال نسبت به پارسال بسیار بهتر و چشمگیر‌تر باشد.


در دو میدان بانکول و مختار در کنار میدان قزل‌تپه هم برای توسعه اولیه و بررسی میدان و اگر چنانچه بعدا شرایط مهیا باشد ذخیره‌سازی انجام می‌شود. چاه اول میدان قزل‌تپه به شرکت مدیریت اکتشاف واگذار شده و اکتشافی است و توسعه کاملش را انجام خواهیم داد. میدان بانکول و مختار هم تغییر و تحولش از شرکت ملی گاز ایران انجام شده و کارها در حال انجام است. در واقع ما با توسعه دو میدان بانکول و مختار ضمن اینکه حداقل روزانه بالای 5 میلیون مترمکعب در روز می‌توانیم تولید کنیم خودش پتانسیل خوبی برای بحث ناترازی گاز خواهد داشت و در آینده چنانچه ظرفیت ذخیره‌سازی داشته باشد می‌توانیم به عنوان ذخیره‌سازی از آن استفاده کنیم اما مطالعات فنی مهندسی آن را باید در آینده انجام دهیم.


شرکت نفت مناطق مرکزی برای زمستان امسال طبق برنامه‌ریزی‌هایی که انجام داده  انشا الله به همه تعهدات تولیدی خود عمل خواهد کرد. تعمیرات اساسی در تاسیسات این شرکت به پایان رسیده است و از امروز همه مجموعه‌های شرکت نفت مناطق مرکزی آماده برای تولید حداکثری گاز هستند و همه مجموعه برای رسیدن به ظرفیت تولید زمستانی آماده‌ایم و طبق برنامه‌ها به همه تعهداتمان عمل خواهیم کرد. بدون تردید همکاران ما و فرزندان این مرز و بوم در مجموعه شرکت نفت مناطق مرکزی آماده خدمت‌رسانی و تولید گاز در زمستان هستند.


 آیا امسال واردات گاز انجام می‌شود؟


در مورد جزییات واردات گاز بنده خبر ندارم اما تهاتر گاز بر اساس یک فلسفه اقتصادی همیشه وجود دارد و خیلی هم خوب است، ما تهاتر انجام می‌دهیم یعنی لازم شد خودمان استفاده می‌کنیم لازم نشد تهاتر انجام می‌شود و این موضوع خوبی است.


 جناب آقای مهندس، همانگونه که می‌دانید شرکت‌های تابعه شرکت نفت مناطق مرکزی در گستره کشور شامل شرکت بهره‌برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی به مرکزیت شیراز، شرکت بهره‌برداری نفت و گاز غرب به مرکزیت کرمانشاه و شرکت بهره‌برداری نفت و گازشرق به مرکزیت مشهد هستند لطفا بفرمایید آیا جلسات بهره‌دهی چاه‌های شرکت نفت مناطق مرکزی ایران که چندی پیش برگزار شد، مطابق پیش‌بینی و انتظار جنابعالی رضایت‌بخش بوده است یا خیر؟ چه رویکردها و برنامه‌های عملیاتی را برای افزایش تولید نفت و گاز در سال آتی در دستور کار قرار داده‌اید؟ با چه چالش‌هایی در این مسیر مواجه هستید؟


در جلسه بهره‌دهی چاه‌ها که در شرکت بهره برداری  نفت و گاز زاگرس جنوبی که در شیراز برگزار شد خوشبختانه برنامه‌های تکلیفی گذشته سه شرکت کاملا بررسی شد و خبر خوب اینکه همه کاملا به تعهدات و برنامه‌هایی که به آنها مکلف شده بودند عمل کردند و رضایت‌بخش بود و اما برنامه‌ای که برای پیش رو چیدیم، هم شش ماه، هم سه  سال آینده این است که ضمن نگهداشت شرایط موجودمان در راستای توسعه میادین و یا تعمیر چاه‌های جدید و انجام پروژه‌های پیش رو بتوانیم به افزایش تولید بهتری در راستای جبران بخشی از ناترازی‌های گاز کشور برسیم.


قطعا برای رسیدن به برنامه‌های پیش رو نیاز است که شرکت را از حالت صرفا تولیدی به تولیدی توسعه‌ای تبدیل کنیم. این یکی از چالش‌های پیش روی ماست که خوشبختانه باحمایت های مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران  در شرکت نفت مناطق مرکزی ساری و جاری شده و فرهنگ شرکت در حال تغییر است، یعنی از فرهنگ کاملا تولیدی به فرهنگ تولیدی توسعه‌ای رسیده و این نقطه عطفی است. همان طور که می‌دانید تغییر فرهنگ یک شرکت از یک شرایط تولیدی به یک شرایط تولیدی توسعه‌ای‌، کار سختی است. بنابراین ضمن اینکه باید در داخل سازمان مرتبا صحبت و همه را با فرهنگ جدید آشنا کرد قطعا یک بازه زمانی نیاز است که به شرایط ایده‌آل برسیم. این شاید یکی از چالش‌هایی باشد که خوشبختانه رفع شده و فضا برای پروژه‌ای شدن آماده است و افق پیش رو خوب و چشم‌انداز موثر و مفیدی خواهد بود.


 اخیرا افق پیش روی نفت مناطق مرکزی ایران از سوی جنابعالی ترسیم شده است. رسیدن به تولید روزانه 400 میلیون مترمکعب گاز و 500 هزار بشکه نفت و میعانات گازی را بر اساس چه پارامترها و مولفه‌هایی محقق خواهید کرد؟


در مورد افقی که برای نفت مناطق مرکزی ایران  دیده شده است میزان تولید 400 میلیون مترمکعب گاز در روز و 500 هزار بشکه نفت و مایعات گازی. همان طور که می‌دانید ما در حال حاضر با نزدیک 250 میلیون مترمکعب گاز تقریبا یک سوم گاز کشور را تولید می‌کنیم اما در کنار این تولید فعلی میدان‌های گازی، ما میادین جدیدی داریم که باید اضافه شود و از سمت شرکت ملی نفت و سازمان برنامه مکلف شده‌ایم که بتوانیم با گرفتن سرمایه‌گذار این میادین را توسعه دهیم. وقتی میادین در یک افق پنج تا 10 ساله توسعه داده شود هم تولید گاز کشور در مجموعه مناطق نفت مرکزی به میزان 400 میلیون مترمکعب خواهد رسید و هم با توجه به توسعه میادین جدید نفتی در غرب کشور از جمله دهلران و تعیین تکلیف تمام میادین مشترک میزان تولید نفت ما که در حال حاضر با در نظر گرفتن پیمان‌هایی که با روس‌ها داریم نزدیک به 250 هزار بشکه است به همراه میعانات گازی ناشی از توسعه میدان‌های گازی و میادین جدید نفتی به 500 هزار بشکه در روز خواهد رسید. پس بنابراین چیز عجیب و سختی نیست و ما به این خواهیم رسید و با حمایت‌های خوبی هم که از سمت شرکت ملی نفت ایران انجام می‌شود این را ما در چشم‌انداز روبه‌رو می‌بینیم و خیلی هم روشن و شفاف بوده و پیش‌بینی تحقق آن از روز بستن قرارداد 48 ماه‌ است.


خوشبختانه به‌زودی پیمانکار میادین شانول، سرخون، خارتنگ، ارم و پازن مشخص خواهد شد. یک سال است که در حال مذاکره برای یافتن سرمایه‌گذار هستیم اما قطعا پیدا کردن سرمایه‌گذار در این فضای کنونی بازار جامعه کار سختی است ولی همین اعداد و ارقامی که گفتم دست‌یافتنی است.


 با توجه به بحران کم آبی در خطه سیستان و چالش‌های به وجود آمده با کشور افغانستان، لطفا بفرمایید پروژه آب‌های ژرف که توسط شرکت متبوع جنابعالی در حال اقدام بود به کجا رسید؟ آیا تا بدینجا دستاورد ملموسی حاصل شده است؟


بحث تولید آب از استان سیستان و بلوچستان یکی از مسئولیت‌های ویژه‌ای است که توسط دولت به وزارت نفت محول شده و در قالب مسئولیت‌های اجتماعی و در بودجه 1402 کشور، یک همت(یک هزار میلیارد تومان )  برای حفاری چاه‌های آب به منظور کمک به کمبود آب منطقه استان سیستان و بلوچستان گنجانده شده است.


در حال حاضر با تاکیدات وزیر محترم نفت و حمایت ها و پیگیری های ویژه مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، قرار است ما ۱۰حلقه چاه حفاری کنیم، از این ده حلقه چاه و مجموعا با دو چاه قبلی ما می‌توانیم برای مصرف شهرستان زابل و جمعیت بالای 250 هزار نفر آب برای مصرف تولید کنیم و این به نظرم بسیار لذت‌بخش و اعداد و ارقام بسیار خوب و  امیدوارکننده‌ای است. بنده خودم شخصا بازدید کردم و باز هم دوره‌ای و مرتب بازدید می‌رویم. الان چاه سوم در حال حفاری است و ما انشاء‌ا... حتما با انجام این کار سعی خواهیم کرد که


در راستای مسئولیت‌های اجتماعی طبق ماموریتی به ما محول شده است گام بلند و موثری برداریم و به نظر من ملموس بودن آن همین اندازه که مردم عزیز منطقه زابل چشم انتظار آب تولیدی اینجا هستند و بارها و بارها مسئولین منطقه مرتب پیگیر هستند بسیار ارزشمند است. خوشبختانه هم میزان تولیدی چاه‌ها بسیار خوب است و معمولا چون شرایط چاه‌های آب مانند چاه‌های نفتی و گازی نیست که زمان‌بر باشد وضعیت خیلی خوب پیش می‌رود و انشاءا... مرحله به مرحله می‌رویم تا این چاه‌ها هم به پایان برسد.


 آقای مهندس برآورد میزان تولیدی هر چاه چقدر است؟


تولید هر چاه به صورت میانگین تقریبا حدود  ۳۲۰۰ متر مکعب در روز خواهد بود. که این میزان با توجه به وجود 13 حلقه چاه، رقم چشمگیری خواهد شد. چاه با عمق‌های بالای 500 متر را آب ژرف می‌گویند و بیشتر چاه‌های این پروژه بین 1000 تا 2000 متر عمق خواهد داشت.


کد مطلب : 19479
موضوع : اخبار نفتی
تاریخ : 1402/08/06-09:35

یاداشت روز

آخرین خبرها

آخرین یاداشت ها

خطایی رخ داده است. این برنامه ممکن است دیگر پاسخ ندهد تا زمانی که دوباره بارگیری شود. رفرش 🗙