تاثیرات اعلام برنامه ده ساله شیوه قیمتگذاری برق و گاز به مردم
در حال حاضر سالانه حدود ۴۵۰ میلیارد کیلووات برق به ارزش ۴۰ میلیارد دلار و حدود ۲۵۰ میلیارد مترمکعب گاز به ارزش ۵۰ میلیارد دلار جمعا به ارزش ۹۰ میلیارد دلار جمعا به قیمت ۸ تا ۱۰ میلیارد دلار در کشور توزیع میشوند و دولت سالانه ۸۰ میلیارد دلار روی این دو انرژی یارانه پرداخت می نماید. جمع این یارانهها طی ده سال آینده برابر ۸۰۰ میلیارد دلار خواهد شد.
بلاتکلیفی و عدم شفافسازی در خصوص قیمت گاز و برق طی ۵ تا ۱۰ سال آینده تاثیرات منفی بسیار مخربی در تصمیمگیریهای اقتصادی در همه حوزههای صنعتی، مسکونی، تجاری و غیره به دنبال خواهد داشت که بخشی از آنها عبارتند از:
تمام برنامهریزیهای و خرید مصالح و تاسیسات ساختمانسازی بر اساس برق و برق یارانهای خواهد بود، با لحاظ برق یارانهای انگیزهای برای خریداری سیستمهای سرمایش و گرمایش کم مصرف وجود نخواهد داشت و کولرهای با مصرف برق شش برابر و بخاریهای گرید انرژی E,F,G که بسیار پرمصرف هستند برای ساختمانهای مسکونی و تجاری و اداری خریداری می شوند. کولرهای گازی با مصرف برق شش برابر کولرهای آبی در مناطق غیرشرجی جای کولرهای آبی را میگیرند و مالکین و سازندگان ساختمانها هیچ برنامهریزی و توجهی جهت استفاده از مصالح و روشهایی که هدررفت انرژی را کاهش دهد نخواهند داشت.
در طراحی نیروگاهها، کارخانههای فولادسازی، سیمان، مس، آلومینیم و صنایع پتروشیمی و شیمیایی و ... توجه چندانی به استفاده از طراحی و تجهیزات و ساختمانسازی که کمترین هدر رفت انرژی وجود داشته باشد و بیشرین بهرهوری انرژی را به دنبال داشته باشند لحاظ نخواهد شد.
ساخت برخی واحدهای با مصرف انرژی بالا از قبیل گلخانهها، برخی واحدهای تولیدی و … صرفا به لحاظ قیمتهای کنونی برق و گاز توجیه اقتصادی دارد و اگر قیمت برق و گاز حتی نصف قیمت جهانی اعمال شود توجیه اقتصادی برخی طرحهای انرژی بر از بین میرود بنابراین ضروری است استراتژی قیمتگذاری برق و گاز در این حوزه ها برای ۵ تا ۱۰ سال آینده بصورت شفاف به مردم اطلاعرسانی شود.
نظر به مطالب فوق و دلایل متعدد دیگر ضرورت دارد دولت هر چه سریعتر برنامه ۵ و ۱۰ سال آتی در خصوص قیمتگذاری برق و گاز را اعلام نمایدتا سرمایهگذاران بخش خصوصی و دولتی و سیاستگذاران حوزههای اقتصادی و اجتماعی از هم اکنون تکلیف خود را بدانند و بر اساس استراتژی میانمدت و بلندمدت برنامهریزی نمایند.
وقتی مردم بدانند فرضا قیمت برق و گاز در سال ۱۴۰۴ برای مصارف بالاتر از الگوی تعیین شده با فرمول شفافی تصاعدی افزایش مییابد و صنایع بدانند همگی ممیزی انرژی میشوند و در صورتی که بیش از صنایع مشابه در سایر نقاط جهان برق مصرف کنند میبایست هزینه آن را به قیمت جهانی پرداخت نمایند از هماکنون با اساس این سیاست برنامهریزی خواهند نمود. اقدام فوق تاثیرات شگرفی در اقتصاد ملی و بهینهسازی مصرف انرژی در پی خواهد داشت.