واردات بنزین قطعی است و از پالایشگاهها انتظار تولید مازاد نداشته باشید؛
صدای پای ناترازی بنزین

زنگهای خطر مصرف فرآورده های نفتی در کشور به صدا درآمده است که این مهم میتواند هشداری جدی برای ناترازی تولید و مصرف بنزین و گازوئیل باشد. صدای پای ناترازی بهویژه در کالای مهم بنزین به گوش میرسد.
در همین حال، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی گفت: تا کنون واردات بنزین نداشتیم، اما برای پاسخگویی به تقاضای بالای بنزین در ایام تعطیلات نوروزی مجبور شدیم از ذخایر استراتژیک بنزین استفاده کنیم.
علیاکبر نژادعلی مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در نشست خبری عنوان کرد: بعد از اجرای طرح ساماندهی کارت سوخت جایگاهها، میزان مصرف بنزین آزاد با کارت سوخت شخصی از یک درصد به ۳۵ درصد رسیده است.وی افزود: سیر روند صعودی مصرف بنزین به شدت بالاست و مصرف بنزین در سال ۱۴۰۱ نسبت به ۱۴۰۰، ۲۱ درصد افزایش داشته است.
امسال نیز مصرف بنزین ۱۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته است.نژادعلی اظهار داشت: هماکنون مصرف بنزین بیش از ۱۱۰ میلیون لیتر در روز است که با تولید سربهسر است. تا کنون واردات بنزین نداشتیم، اما برای پاسخگویی به تقاضای بالای بنزین در ایام تعطیلات نوروزی مجبور شدیم از ذخایر استراتژیک بنزین استفاده کنیم.مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی گفت: ما برای دوگانهسوزی رایگان ۹۲۶ هزار خودروی عمومی مجوز اخذ کردهایم، ولی به دلیل اختلاف قیمت اندک سیانجی و بنزین مردم استقبال نکردهاند و فقط ۲۵۷ هزار دستگاه دوگانهسوز شدهاند.وی تاکید کرد: هماکنون مصرف گاز سیانجی در کشور روزانه ۲۴ میلیون متر مکعب است، ولی ظرفیت افزایش ۱۲ میلیون متر مکعبی نیز وجود دارد، ولی خودروسازان نسبت به تولید خودرو پایهگاز سوز همراهی نمیکنند.
نژادعلی درباره شایعات مربوط به نقش بنزین ایران در آتش گرفتن خودروها در ونزوئلا گفت: با توجه به مصرف بالای بنزین در کشور ما اصلا صادرات بنزین نداریم که چنین اتفاقی بیفتد.مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ادامه داد: مصرف گازوییل در ۴۵ روز ابتدای سال به طور میانگین ۱۰۳.۲ میلیون لیتر در روز بود و پیشبینی ما این است که این عدد روی رقم ۱۱۶ میلیون لیتر قرار خواهد گرفت که معادل میزان تولید ما است. یعنی تراز گازوییل در سال جاری صفر میشود.
وی گفت: در حال حاضر تمامی جایگاهها دارای کارت سوخت اضطراری هستند، اما دقت کنید که برای موارد اضطراری باید مورد استفاده قرار گیرد.نژادعلی عنوان کرد: طرح کدینگ را در استان سیستان و بلوچستان اجرایی کردیم، بدین ترتیب که کارت سوخت شخصی مردم در سامانه هوشمند کد شده است ولی جایگاههایی نیز برای استفاده شهروندان خارج از استان در نظر گرفته شده است.مدیرعامل شرکت ملی پخش گفت: دولت و مجلس هیچ برنامهای برای افزایش قیمت بنزین ندارند و بارها شایعه افزایش قیمت بنزین را رد کردهایم.
واردات بنزین قطعی است و از پالایشگاهها انتظار تولید مازاد نداشته باشید
در همین حال، دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت گفت: ما به دولت و کمیسیون انرژی مجلس اعلام کردیم ظرفیت پالایشگاهها کامل است و انتظار تولید بییشتر نداشته باشند بنابراین وقتی ظرفیت کامل است نمیتوانیم ۱۱۵ میلیون لیتر را به ۱۵۰ میلیون لیتر برسانیم، ما چنین ظرفیتی نداریم یا باید همین میزان بنزین مدیریت شود و یا اینکه باید واردات داشته باشیم.ناصر عاشوری قلعهرودخانی درباره اوضاع بنزین در کشور گفت: در حال حاضر بین ۱۰۵ تا ۱۱۵ میلیون لیتر روزانه تولید بنزین داریم و دلیل اینکه این عدد تولید ثابت نیست، مسائل مختلفی از جمله آن اورهال شدن واحدهای بنزین پالایشگاههای کشور و یا تعمیرات جزئی در کاهش تولید دخیل هستند.
وی با بیان اینکه در کل با ظرفیت کامل و در سه شیفت تولید داریم و همه پالایشگاهها در مدار تولید قرار دارند، افزود: به لحاظ کیفی هم بنزین تولیدی کشور با کیفیت بوده و بخش عظیمی از تولیدات یورو ۴ است. عاشوری درباره مباحثی در زمینه افزایش تولید و کاهش کیفیت بنزین بیان داشت: ما به دولت و کمیسیون انرژی اعلام کردیم ظرفیت پالایشگاهها کامل است و انتظار تولید بییشتر نداشته باشند بنابراین وقتی ظرفیت کامل است نمیتوانیم ۱۱۵ میلیون لیتر را به ۱۵۰ میلیون لیتر برسانیم، ما چنین ظرفیتی نداریم یا باید همین میزان بنزین مدیریت شود و یا اینکه باید واردات داشته باشیم.
وی درباره ساخت پالایشگاه جدید برای پاسخگویی به رضد تقاضای بنزین گفت: اگر امکانات و تکنولوژی موجود باشد ساخت پالایشگاه بزرگ ۵ تا ۶ سال زمان میبرد، اکنون برنامه ساخت پتروپالایشگاه هم در دست اجرا داریم و هنوز به بهرهبرداری نرسیده است. بنابراین ساخت پالایشگاه تا چند سال جواب نمیدهد که بتوانیم از این مسیر تامین بنزین و مازاد نیاز را تامین کنیم، در نتیجه برای افزایش تقاضا باید سیاست، برنامهریزیها و الگوی مصرف را تغییر دهیم، مثلا خودروسازان باید تکنولوژی را به کار بگیرند که ۱۰ لیتر بنزین را به ۴ تا ۵ لیتر برسانند.